İnsan doğar doğmaz bir şeyleri öğrenmeye başlar. Önce yemek yemeği, sonra tuvalet eğitimi, yürüme, giyinme, okuma, yazma gibi bir çok şeyi doğduktan sonra öğreniriz. Bu öğrenimler hayatımızı sürdürmemiz için oldukça gereklidir. Daha sonra bu öğrenimleri ilerletmek için okullara gideriz. Okul ile birlikte hayatımıza çok fazla yenilik girer. Dersler bu yeniliklerden bazılarıdır. Hayat içinde öğrendiklerimizin yanı sıra bilmemiz, öğrenmemiz gereken bir çok konu vardır. Bunları okullar sayesinde öğreniriz. Türkçe, Matematik, Coğrafya, Tarih, Felsefe, Geometri vs. bu eğitim dallarının bazılarıdır.
Özellikle Türkçe dersi, güncel hayatımızda en çok kullandığımız alandır. Doğduktan bir süre sonra konuşmayı öğreniriz. Fakat bunu belirli kullar ve kalıplar halinde yapmayız. Konuştuğumuz ve yazdığımız dilin özelliklerini, gördüğümüz Türkçe derslerinde öğreniriz. Ki bu hayatımızda ki en gerekli eğitimlerden biridir. İnsan önce konuştuğu dilin özelliklerini öğrenmelidir. Türkçe öğrenmek, dinleme, konuşma, okuma, yazma, görsel okuma ve görsel sunu dil becerilerini geliştirmek için oldukça önemlidir. Türkçe dersinin konuları oldukça fazladır. Kurduğumuz cümlelerin, kullandığımız sözcüklerin özelliklerini öğrenmek oldukça önemlidir. Özellikle cümle çeşitleri hem sınavlarda hem de orta okul ve lise derslerinde sıklıkla öğretilen konulardandır.
Cümle çeşitleri dörde ayrılır. Ve her başlığın içerisinde ayrı başlıklar yer alır. Sıralı cümle de bu başlıkların altında ki küçük başlıklardandır. Sıralı cümle birden çok yüklemi olan cümledir. Yani sıralı cümlelerin yapısında en az iki tane yüklem olmak zorundadır. Cümle çeşitleri ile birlikte en çok rastlanan konulardan bir tanesi de Sözcük türü konusudur. Sözcük türü denildiğinde dilimizde yer alan sözcüklerin, türlerinde göre ayrıldığı gruplardır. Türkçemizde, cümlenin yapısına göre farklı görevlere sahip olan sözcük türleri yer alır. O türler şu şekildedir; İsim, zamir, sıfat, zarf, edat, bağlaç, ünlem ve fiildir. Öğrencilerin genellikle zorlandığı konulardan birisi de fiillerdir. Fiil sözcüğünün bir diğer adı “eylem” dir. Fiiller, bir konu hakkında işi, oluşu ya da bir eylemi belli eden kalıplardır. Fillerde kendi aralarında değişkenlik gösterir ve bu konuya da Fiilde yapı denir. Fiilde yapı dilimizde en önemli konulardan biridir ve üç ana grupta incelenirler. Basit fiiller, Birleşik fiiller, Türemiş fiiller.
Yazımızın içerisinde bahsettiğimiz konuların haricinde Türkçe de oldukça fazla konu vardır. Önce kendi dilimizin özelliklerini öğrenmeliyiz.