Bir varmış bir yokmuş ile başlayan, çok eski zamanlardan günümüze kadar gelen, çocukların hayal güçlerini geliştiren en önemli yazılardır masallar. Çocukluğunda masal dinleyemeyen, masal sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Bir kere de olsa kendinizi dinlediğiniz masalın kahramanın yerine koymuşsunuzdur. Pamuk prenses ve yedi cüceler masalında ki prenses, külkedisi masalında külkedisi, kurbağa prens masalında prens olmak istemeyen yoktur. Bütün bu masallar çocuklar için eğlenceli gelse de her masalın anlatmak istediği bir ders vardır. Masalların asıl özellikleri de zaten budur.
Masallarda önemli olan çocukların o masallardan ders almalarıdır. Bu dersler, bazen bir peri aracılığıyla, bazen hayvanları konuşturarak, bazen bitkilere hayat vererek bazen de hayali ögeleri konuşturarak verilir. Masallarda her zaman bir olağanüstü olaylar vardır. Masal içinde bulunan kahramanlar ya çok iyidir yada çok kötüdür ve elbette ki her masalın sonunda kötüler mutlaka cezalandırılır. Bütün çocuklar mutlaka masal ile tanışmalıdır. Özellikle erken yaşta masal ile tanışırlarsa alacakları dersler, yapmamaları gereken davranışları daha çabuk öğrenebilirler. Çocuklara bu alışkanlığı ebeveynleri tarafından kazandırılmalıdır. Özellikle akşamları uyumadan önce masal oku saati yapabilirler. Böylelikle çocuklar daha rahat uykuya dalabilir.
Masal İle Hikaye
Masal ve hikayeler çocuklar için oldukça ilgi çekici olan edebi yazılardır. Bu iki edebi tür çocuklar tarafından karıştırılsa da iki yazı çeşidi birbirlerinden oldukça farklıdır. Ayrı tür olan bu yazıların benzer yönleri de vardır. Öncelikle iki yazı çeşidi de edebi yazılardır. Masal ve hikaye yazarken ikisinde de doğal bir dil kullanılmalıdır ve yazılar akıcı olmalıdır. Benzer özelliklerinin yanı sıra farklılıkları oldukça fazladır. Bu farklılıklardan bazıları şu şekildedir; Masallarda genellikle olağanüstü olaylar, gerçek dışı varlıklar yer alır. Masalların gerçekleşmesi imkansızdır. Fakat hikayelerde durum daha farklıdır. Hikayelerde gerçek hayattan varlıklar ele alınır ayrıca hikayelerde de belirli zaman kullanılır masallarda ise zaman belli değildir.
Bu benzerliklerin yada farklılıkların yanı sıra, masallarda olduğu gibi hikayeleri de çocuklara öğretmeli ve okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Masal okuma saatleri yapıldığı gibi hikaye okuma saatleri de yapılabilir. Genellikle uykudan önce çocuklara sevecekleri türde hikayeler okuyabilirsiniz. Böylelikle hem ebeveyn olarak çocuk ile aranızda ki bağ kuvvetlenir hem de çocuğunuzun hayal gücü gelişir.